Acasă » Articole » Filme Vechi

Operation Daybreak - Operațiunea Zori de Zi (1975) subtitrat

Evaluarea IMDb:7.1
Țară: USA,
118 minute
Limbi vorbite: Engleză, Germană, Cehă
Gen(uri): Drama, Razboi, Istoric
Regizor: Lewis Gilbert
Distribuție: Timothy Bottoms (ca Jan Kubis), Martin Shaw (ca Karel Curda), Joss Ackland (ca Janák), Nicola Pagett (ca Anna), Anthony Andrews (ca Jozef Gabcík)

Filmul prezintă acțiunea unor fapte ce se bazeaza pe povestea adevarată a asasinării generalului nazist Reinhard Heydrich, care era si protectorul Boemiei și Moraviei. Serviciile de spionaj engleze ajung la concluzia că razboiul poate fi scurtat doar dacă acest general este ucis si organizează operațiunea ”Zori de zi”; astfel, în anul 1942 englezii parașutează pe teritoriul Cehoslovaciei trei militari, de aceeasi nationalitate, născuți pe acele meleaguri: sergentul Jan Kubis, sergentul Karel Curda și sergentul Josef Gabcik - pentru a duce la indeplinire această misiune. Ei aveau să aibă la dispoziție doar trei zile în care puteau să facă această treabă, întrucăt generalul urma să părăseasca în grabă Praga, fapt ce a dus la o reușită abia din a doua încercare. Moartea acestui general va genera un val de represalii violente fără precedent din partea naziștilor și va duce la bombardarea si ștergerea de pe fața pământului a satului Lidice, acolo unde au fost inițial parașutați cei trei luptători, nu fără a se simți vinovat și sergentul Josef Gabcik de un astfel de genocit.


Categorie: Filme Vechi | Adăugat de: Soke (2016-06-11)
Vizualizări: 1711 | Tag-uri: General, nazisti, Razboi, Operation Daybreak, Praga, WW2, istoric, Spion, drama | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: