Filme subtitrate, Filme vechi, Sport la Tv, actiune, comedie, razboi, mafia, filme italiene, istoric, drama, biografic

Acasă » Articole » Filme Vechi

The Great Escape - Marea evadare (1963) subtitrat

Evaluarea IMDb: 8.3
Țară: USA,
172 minute
Limbi vorbite: Engleză, Germană, Franceză, Rusă
Gen(uri): Dramă, Aventură, Război, Istoric
Regizor: John Sturges
Distribuție: Steve McQueen (ca Hilts 'The Cooler King'), James Garner (ca Hendley 'The Scrounger'), Richard Attenborough (ca Bartlett 'Big X'), James Donald (ca Ramsey 'The SBO'), Charles Bronson (ca Danny 'Tunnel King'), Donald Pleasence (ca Blythe 'The Forger'), James Coburn (ca Sedgwick 'Manufacturer'), David McCallum (ca Ashley-Pitt 'Dispersal'), Gordon Jackson (ca MacDonald 'Intelligence'), John Leyton (ca Willie 'Tunnel King')

Povestea din care s-a inspirat filmul este reala si incredibila totodata. In 1944, un grup de ofiteri aliati prizonieri au organizat evadarea din Stalag Luft III, unul din cele mai bine pazite lagare de prizonieri din Germania. Pregatirile au durat un an si au implicat participarea a peste 600 de oameni, care au lucrat zi si noapte la desenarea hartilor, falsificarea actelor, coaserea hainelor civile si nu in ultimul rand la fabricarea uneltelor si saparea celor trei tunele catre libertate. Tunelele au fost sapate la o anumita adancime, ca sa fie la adapost de detectoarele de sunet si au avut in jur de 400 metri in lungime. Nenumarate detalii au fost puse la punct cu minutiozitate: scoaterea pamantului din tunel, sistemul de iluminare si ventilatie... Pe cat de nebunesc a parut acest plan, cu tot atata tenacitate a fost dus la indeplinire. Un detaliu insa a zadarnicit succesul total al operatiunii. Unul dintre tunele se termina cu vreo 24 de metri inainte de liziera padurii, unde oamenii ar fi iesit fara griji, la adapost. Asa evacuarea s-a facut mai greu, fiind nevoiti sa iasa unul cate unul, cand santinela se intorcea cu spatele la padure. Un raid aerian a parut sa le fie favorabil, mai ales ca nemtii au oprit curentul, dar unul dintre prizonieri s-a panicat si a blocat iesirea din tunel. Apoi cand au inceput sa iasa, un altul a scapat o servieta si a atras atentia nemtilor. In final au reusit sa scape 76 din cei 200 de prizonieri care au incercat sa evadeze. 50 au fost executati. Ceilalti au fost prinsi si inchisi din nou in lagar.


 

 
Categorie: Filme Vechi | Adăugat de: Soke (2015-06-02)
Vizualizări: 6392 | Tag-uri: Charles Bronson, Steve McQueen, Razboi, Aventura, caz real, lagar, The Great Escape, drama, istoric, WW2 | Rating: 3.6/5